Rozbijamy jajkowe mity!
Jaja są jednym z najbardziej odżywczych produktów spożywczych, jednak wciąż otaczają je liczne mity. W związku z rosnącym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem, warto przyjrzeć się niektórym powszechnie panującym mitom, aby dostarczyć rzetelnych informacji na ten temat.
Mit 1: Jaja podnoszą poziom cholesterolu we krwi
To jedno z najczęściej powtarzanych stwierdzeń. W przeszłości uważano, że wysoka zawartość cholesterolu w jajach (około 186 mg w dużym jajku) prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że dla większości ludzi cholesterol spożywany w jedzeniu ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. W rzeczywistości organizm reguluje produkcję cholesterolu, a jaja mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są spożywane z umiarem.
Mit 2: Jaja są niezdrowe, ponieważ są bogate w tłuszcze
Choć jaja zawierają tłuszcze, nie wszystkie tłuszcze są złe. Jaja dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych i są źródłem białka, witamin oraz minerałów. Zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla serca. Kluczem do zdrowej diety jest zrównoważone spożycie wszystkich grup pokarmowych, a jaja mogą być jej wartościowym elementem.
Mit 3: Białka jaj są zdrowsze niż całe jaja
Mimo że żółtka jaj nie powodują przybierania na wadze, czy ograniczenie się do samego białka jaj jest zdrowsze? W przeszłości białka jaj dominowały w menu "lekkości" z powodu niskiej zawartości kalorii, cholesterolu i tłuszczu. Badania wykazały, że sprawa jest dużo bardziej złożona.
Dane naukowe nie budzą obaw co do spożycia jaj, w tym żółtek, w kontekście zdrowia serca, ponieważ cholesterol dietetyczny nie przekłada się bezpośrednio na wysoki poziom cholesterolu we krwi. W rzeczywistości żółtko zawiera większość korzystnych składników odżywczych jaja. W żółtku znajdziesz wyższe stężenie żelaza, kwasu foliowego i witamin. Żółtko jest również źródłem składników odżywczych luteiny i zeaksantyny, które wspierają zdrowie oczu i mózgu.
Oprócz korzystnych składników odżywczych i minerałów, tłuszcze zawarte w żółtku jaja są w korzystne dla utrzymania zrównoważonej diety. Spożywanie odrobiny tłuszczu na śniadanie pomoże Ci czuć się bardziej sytym przez cały dzień i mniej skłonnym do przejadania się później.
Mit 4: Kobiety w ciąży nie powinny jeść jaj
Wiele kobiet w ciąży słyszało plotkę, że nie powinny jeść jaj, ponieważ może to wywołać alergię u dziecka. Nie potwierdzono tego żadnymi badaniami naukowymi. Lekarze zalecają kobietom w ciąży włączenie jaj do swojej diety ponieważ są one doskonałym źródłem witamin, minerałów, białka i aminokwasów a także niezwykle korzystnym pokarmem do spożywania w czasie ciąży. Jedyną rzeczą, na którą powinny uważać kobiety w ciąży, jest unikanie surowych lub niedogotowanych jaj – ale ta zasada dotyczy wszystkich ludzi.
Mit 5: Niemowlęta do 12. miesiąca życia nie powinny jeść jaj
Nie ma dowodów na to, że ograniczenia dietetyczne po szóstym miesiącu życia przynoszą dodatkowe korzyści w unikaniu alergii. Wytyczne dotyczące diety dla dzieci i młodzieży zalecają wprowadzenie żółtek do diety niemowląt od ósmego miesiąca życia, podczas gdy badania pokazują, że można je dobrze tolerować od około szóstego miesiąca życia. Chociaż nie ma konkretnych wytycznych dotyczących wprowadzenia białka jaj, ogólnie zaleca się to od dziewiątego do dwunastego miesiąca życia.
Mit 6: Jaja organiczne i z wolnego wybiegu są zdrowsze
Nie ma różnic żywieniowych między jajami organicznymi, z wolnego wybiegu i standardowymi. Jedyną różnicą żywieniową w jajach są te składane przez kury karmione specjalnymi dietami, takimi jak jaja wzbogacone w omega-3.
Mit 7: Nie mogę jeść jaj, jeśli mam cukrzycę. Jajka można bezpiecznie włączyć do menu, nawet jeśli mamy cukrzycę. Jednakże pod pewnymi warunkami: musimy zachować umiar oraz patrzeć na całą dietę, a nie skupiać się tylko na jednym produkcie. I - co niemniej istotne - przygotować nasze jajko tak, aby służyło zdrowiu.
Mit 8: Starsi ludzie i dzieci nie powinni jeść jaj codziennie.
Jaja są dobrym źródłem wysokiej jakości białka i zawierają 13 witamin i minerałów. Sprawia to, że są one doskonałym wyborem dla dzieci oraz osób powyżej 60. roku życia.
Mit 9: Jaja powinny być rzadko spożywane
W pewnym momencie jaja zyskały złą reputację i wiele osób uważa, że powinny być spożywane rzadko. Ten mit jest po prostu nieprawdziwy i szkodliwy dla tych, którzy starają się prowadzić zrównoważoną dietę. Jaja są doskonałym źródłem składników odżywczych i powinny być regularnie włączane do diety. Jaja zawierają 13 niezbędnych witamin i minerałów, co czyni je doskonałym wyborem dla osób w każdym wieku.
Mit 10: Codzienne spożywanie jaj jest szkodliwe
Choć nie musisz unikać jedzenia jaj na co dzień, czy naprawdę możesz jeść je codziennie? Tak! Bezpiecznym jest spożywanie jednego jajka dziennie, o ile jednocześnie konsumujesz odpowiednią ilość innych istotnych grup pokarmowych, takich jak owoce, warzywa, mięso, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Ważne witaminy i inne kluczowe składniki odżywcze zawarte w jajach, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, sprawiają, że codzienne spożywanie jaj jest akceptowalne i korzystne. Oprócz wspierania zdrowego stylu życia, włączenie jaj do swojej codziennej rutyny może przynieść korzyści zarówno Twoim kubkom smakowym, jak i portfelowi. Jaja są niedrogim, opłacalnym jedzeniem, które smakuje wspaniale jako omlet, włożone do kanapki na śniadanie, dodane do wypieków. Bez względu na to, jak lubisz je jeść, rozpocznij dzień w dobry sposób z tym pysznym, bogatym w składniki odżywcze jedzeniem.
Mit 11: Jaja brązowe i białe różnią się wartością odżywczą
Zazwyczaj brązowe jedzenie kojarzone jest z większą wartością odżywczą. Na przykład, chleb pełnoziarnisty, makaron pszeniczny, brązowy ryż i inne brązowe produkty spożywcze są znacznie bardziej odżywcze niż ich białe odpowiedniki. Jednak ta tendencja nie dotyczy jaj. Badania wykazały, że białe i brązowe jaja są zasadniczo takie same pod względem zawartości odżywczej i korzyści zdrowotnych. Choć brązowe jaja zwykle kosztują więcej niż białe, różnica w cenie nie odzwierciedla jakości składników odżywczych ani wartości odżywczej. Brązowe jaja są droższe nie dlatego, że są lepsze lub zdrowsze, ale dlatego, że pochodzą zazwyczaj od większych kur, które są dla hodowcy droższe. Brak różnic żywieniowych oznacza, że kolor jaj, które wybierasz, zależy wyłącznie od Twoich osobistych preferencji.
Mit 12: Brązowe jaja pochodzą od brązowych kur
Kolor jaja rzeczywiście związany jest z kolorem kury, od której pochodzi, ale nie z kolorem jej piór. Co dziwne, kolor małżowiny usznej kury jest cechą, która wpływa na kolor skorupy jej jaj. Brązowe jaja zazwyczaj pochodzą od kur z czerwonymi małżowinami usznymi, podczas gdy białe jaja pochodzą od kur z białymi małżowinami usznymi. Oczywiście, istnieją wyjątki od tej reguły, ale generalnie jest to prawda.
Mit 13: Są tylko białe lub brązowe jaja
Pomimo wszystkich rozmów o białych i brązowych jajach, istnieją także inne kolory jaj. Najczęściej jaja kurze są białe lub brązowe, ale niektóre rasy kur, takie jak Ameraucana czy Araucana, mogą produkować zielone lub niebieskie jaja. Kolor skorupy jaja zależy od pigmentu znanego jako protoporfiryna, który decyduje o tym, czy skorupa będzie brązowa, niebieska czy zielona.
Mit 14: Daty na kartonach jaj odzwierciedlają bezpieczeństwo żywności
Data ważności to jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów, gdy chodzi o mity i fakty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Data ważności lub data przydatności na kartonie jaj służy jako wskazówka dotycząca jakości żywności, a nie bezpieczeństwa żywności. Oznacza to, że data na kartonie jaj wskazuje, kiedy jaja są w najlepszej formie, a nie kiedy należy je spożyć. Jaja będą smakować świeżo, im szybciej je zjesz, ale nie stanowią zagrożenia, jeśli spożyjesz je bliżej daty ważności. Zazwyczaj można przechowywać jaja po dacie przydatności do spożycia, o ile trzymasz karton w zimnym miejscu w tylnej części lodówki. Najczęściej jaja są bezpieczne do spożycia do pięciu tygodni po dacie wydrukowanej na kartonie. Oczywiście, jeśli Twoje jaja pachną siarką wyrzuć je natychmiast.
Mit 15: Każde jajo to pisklę
Niezależnie od tego, czy jajo zostało zapłodnione, czy nie, wciąż jest to jajo. Możesz być pewny, że zdecydowana większość jajek sprzedawanych w lokalnym sklepie spożywczym jest niezapłodniona i nie mogłaby wykluć się z niego kurczaczek (nawet gdybyś tego chciał).
Mit 16: Rolnictwo bezklatkowe jest bardziej humanitarne
Terminy „bezklatkowe”, „humanitarnie hodowane” i „z wolnego wybiegu” nie są synonimiczne. Kury, które żyją na samodzielnie ogłoszonych farmach bezklatkowych, najczęściej są tłoczone do boksów, które działają jak duże klatki. Ponadto, wielu farmerów bezklatkowych usuwa ostrzejsze części dziobów kur, gdy są młode, aby zapobiec potencjalnemu zranieniu innej kury, gdyż są wszystkie stłoczone w boksie. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje jaja pochodzą od szczęśliwych i zdrowych kur, szukaj kartonów z certyfikatami lub kupuj jaja z lokalnych małych farm.
Mit 17: Jaja muszą być przechowywane na półce na jaja w drzwiach lodówki
Prawie każda lodówka ma specjalną półkę na drzwiach przeznaczoną do trzymania jaj. Miejsce na jaja w drzwiach lodówki nie jest najlepszym miejscem do ich przechowywania. Jaja powinny być przechowywane w stałej temperaturze. Temperatura w okolicy drzwi lodówki zawsze się zmienia, gdy drzwi są otwierane i zamykane. Idealnym miejscem do przechowywania kartonu jaj jest tylna część środkowej półki lodówki. Umieszczając tam karton, chronisz go przed zmianami temperatury i pomagając jajom dłużej pozostać świeżymi.
Mit 18: Wszystkie jaja muszą być schładzane
Może Cię to zaskoczy, ale nie wszyscy muszą schładzać swoje jaja. W zależności od miejsca, w którym mieszkasz, możesz trzymać karton poza lodówką. Na przykład w Wielkiej Brytanii nawet sklepy spożywcze nie chłodzą jaj.
Z drugiej strony, producenci jaj w USA, którzy mają określoną liczbę kur, często są zobowiązani do mycia jaj, aby zapobiec chorobotwórczemu działaniu salmonelli. Proces mycia obejmuje enzymy i mydła, które mogą usunąć z jaja zewnętrzną ochronną powłokę, chroniącą je przed bakteriami. Bez tej dodatkowej warstwy ochrony, umyte jaja muszą być schładzane w lodówkach, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
Wielka Brytania i wiele innych krajów na całym świecie unika schładzania jaj, nie myjąc ich w pierwszej kolejności. W wielu miejscach zabrania się mycia jaj, ponieważ nieostrożne procedury mycia mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Nieumyte jaja zachowują swoją zewnętrzną skorupę w nienaruszonym stanie, ich schładzanie jest opcjonalne.
Bez względu na to, czy schładzasz jaja z wyboru, czy z konieczności, Stowarzyszenie Producentów Jaj w USA zaleca, aby zapewnić, że jaja pozostaną schłodzone, nie pozostawiając ich na zewnątrz dłużej niż dwie godziny. Pozostawienie zimnego jaja w temperaturze pokojowej zbyt długo spowoduje, że jajo zacznie "pocić się", co sprzyja rozwojowi potencjalnie szkodliwych bakterii lub, w niektórych przypadkach, pleśni.
Mit 19: Nie można mrozić jajek kurzych
Wbrew powszechnemu przekonaniu, możesz mrozić jaja kurze, o ile zrobisz to w odpowiedni sposób. Nie możesz po prostu wsadzić kartonu jaj w skorupkach bezpośrednio do zamrażarki, ponieważ jaja się rozszerzą i pękną. Zamiast tego, rozbij jajka, lekko je ubij, a następnie wlej mieszankę do pojemnika nadającego się do zamrażania, na przykład do tacki na lód.
Gdy będziesz chciał użyć jajek, wyjmij je z zamrażarki, pozostaw do rozmrożenia, a następnie ugotuj tak jak zawsze. Jeżeli będziesz miał jajka, których termin ważności zbliża się nieubłaganie, skorzystaj z naszej rady.
Mit 20: Zepsute jaja zawsze śmierdzą
Każdy, kto kiedykolwiek poczuł zapach zepsutego jaja, miał ten zgniły zapach wryty w pamięć. Niestety, nie możemy polegać wyłącznie na naszym zmyśle węchu, aby stwierdzić, czy jajo się zepsuło, czy nie. Jajo może pachnieć i smakować dobrze, ale nadal może zawierać salmonellę. Unikaj salmonelli i choroby, wyrzucając wszelkie pęknięte lub brudne jaja natychmiast. Ponadto, utrzymuj ręce, przybory kuchenne i powierzchnie do gotowania w czystości i suchości.
Mit 21: Surowe jaja są zdrowsze niż gotowane
Istnieje wiele teorii na temat korzyści zdrowotnych surowych jaj. Niektórzy ludzie spożywają surowe jaja, próbując zwiększyć masę mięśniową, zredukować kwas żołądkowy lub nawet poprawić swój głos. Chociaż ryzyko zachorowania na salmonellę jest niskie — tylko 1 na 30 000 jaj zwykle jest zainfekowane — korzyści z jedzenia surowych jaj są niepotwierdzone i przeszacowane.
Organizm nie trawi surowych białek jaj tak dobrze, jak gotowanych. W rzeczywistości, wchłanianie biotyny (witaminy B7) z surowych jaj może być wręcz zablokowane. Chociaż proces gotowania często zmienia zawartość składników odżywczych w jajkach, niemal całkowicie eliminuje ryzyko salmonelli. W ten sposób gotowane jaja są znacznie bezpieczniejsze do spożycia niż surowe.
Mit 22: Surowe jaja mają więcej białka niż gotowane
Nawet jeśli surowe jaja nie mają tych samych składników odżywczych co gotowane, czy białko w surowych jajach może pomóc Ci szybciej zyskać masę mięśniową? Sceny filmowe przedstawiające umięśnionych kulturystów pijących szklanki surowych jaj każdego ranka na pewno by Ci to sugerowały. Jednak, jak wiele rzeczy w Hollywood, to jest nieprawda.
Gotowanie jaj dostarcza organizmowi więcej białka niż jedzenie ich na surowo, ponieważ proces gotowania zmienia strukturę białka w jajach, co ułatwia ich przyswajanie przez nasze enzymy trawienne. Białko w gotowanych jajach jest w 91% biodostępne, podczas gdy białko w surowych jajach jest tylko w 50% biodostępne. Te dane oznaczają, że jedzenie gotowanych jaj wprowadzi do Twojej diety więcej gramów białka niż dodawanie surowych jaj do koktajlu po treningu.
Mit 23: Spożywanie żółtek jaj powoduje przybieranie na wadze
Wiele osób unika jedzenia żółtek jaj, ponieważ nie chce przytyć. Jednak bez żółtka jajo traci prawie wszystkie witaminy i minerały rozpuszczalne w tłuszczu oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie. Mimo ich złej reputacji, żółtka jaj dostarczają dodatkowego białka oraz innych cennych składników odżywczych wspierających zdrowe zarządzanie wagą. Na przykład, żółtka jaj są bogate w witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia.
Żółtko zawiera również prawie połowę białka jaja, co jest składnikiem, który pomaga poczuć się sytym przez całe poranek po śniadaniu z jajkami. Badania wykazały, że jedzenie całego jaja na śniadanie, w przeciwieństwie do wypieku, zmniejsza ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia, co prowadzi do redukcji całkowitej liczby kalorii i utraty wagi.
Mit 24: Zjedzenie skorupki jajka jest niebezpieczne Choć uczucie chrupania skorupki jajka w trakcie delektowania się babeczką lub omletem jest nieprzyjemnym zaskoczeniem, to właściwie nic więcej. Choć duży kawałek skorupki jajka mógłby potencjalnie zranić twoją gardło lub przełyk, spożycie małego kawałka skorupki nie jest uważane za zagrożenie dla zdrowia.
Oprócz dużych kawałków skorupki jajka, należy unikać jedzenia surowych skorup jaj. Podobnie jak surowe jaja, surowe skorupy jaj mogą być zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami, które powodują choroby, takimi jak salmonella.
Podsumowanie
Jaja są pełnowartościowym pokarmem, bogatym w składniki odżywcze i wartościowym elementem zdrowej diety. Warto obalić mity związane z ich spożywaniem, aby móc cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Jak w przypadku każdego jedzenia, umiar i różnorodność to klucz do zrównoważonego odżywiania. Jeśli masz wątpliwości dotyczące jaj w diecie, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
W freshme.pl znajdziesz świeże ekologiczne jaja kurze i przepiórcze. Sprawdź naszą ofertę tutaj!